Print

Pressfästelement - lång


Kort version

1 Inledning

Det finns ett antal fästelement av olika typ som pressas fast i materialet. Stansmuttrar, pressmuttrar och nitmuttrar i olika varianter används i stor utsträckning för applikationer med tunnplåt. Stansmutter gör sitt eget hål i plåt och eliminerar därmed förstansning eller borrning vilket leder till en effektiv produktion med förenklad muttermontering och sänkta kostnader. Inmontering av stansmutter kan ske direkt i presslinan och på detta sätt undviks separat stansning. Beroende på typ av stansmutter så kan de användas i plåttjocklekar mellan 0,5 – 4 mm. Normala dimensioner på stansmuttrar är M4- M10. Kunderna finns framförallt inom fordonsindustrin men stansmuttern lämpar sig bra för all infästning av mutter i stål-, aluminium- och rostfri plåt upp till 4 mm där det ställs stora krav på en rationell och kostnadseffektiv produktion.


 
Figur 1. Stansmutter och monterade stansmuttrar.


 
Figur 2. Principen för montering av stansmuttrar.

Det finns ett antal olika varianter och fabrikat av stansmutter. Exempel är Bultens runda BUFO® Pierce Nut och Arnold & Shinjo´s kvadratiska mutter.
Stansmutter har ett antal fördelar jämfört med svetsmutter genom att:

  • ingen rökutveckling eftersom svetsning utgår
  • sparar el eftersom  ingen svetsning
  • undviker svetssprut
  • undviker besvär vid ytbelagd plåt
  • minskar ledtider
  • få säkrare montering och lägesriktighet

Pressmutter, nitmutter och blindnitmutter används liknande stansmutter men skiljer sig genom att de monteras i borrade eller stansade hål. Det finns också motsvarande fästelement i form av skruv, t ex presskruv. Stansmutter, pressmutter och nitmutter kräver dubbelsidig åtkomst med mothåll medan blindnitmutter endast behöver åtkomst från en sida. 

2 Varianter av stansmuttrar

Installation av BUFO® Pierce Nut visande verktyg och monteringssekvens.

 
 
Figur 3. Verktyg och monteringssekvens för BUFO® Pierce Nut (Bulten).
 
I förhållande till fyrkantiga muttrar så har runda stansmuttrar fördelar genom att de är enklare att mata och har mindre risk för att fastna i matningsrännan. De runda muttrarna har också en jämnare tryckfördelning mellan mutter och plåt. Runda muttrar leder också till minskad risk för spänningssprickor i plåten.


 
Figur 4. Shinjo Stansmutter (Shinjo, ESSVEE).
 
 
Shinjo stansmutter finns i dimensionerna M4-M10. Den levereras i hållfasthetsklass 8 och finns i obehandlat och förzinkat utförande. Den kan även levereras ogängad för användning med gängformande skruv. Hårdheten måste då vara anpassad för att klara både stansning och gängning.

PROFIL stansmuttrar finns som typ HI-stansmutter som är en rektangulär stansmutter och fästs självstansande i ett arbetssteg. Den stansande muttern utmärker sig med en hög klämkraft i plåten. Till Profilmutterns användningsområden hör bl a tunna plåtar vid chassikonstruktion med medelhöga hållfasthetskrav.


 
Figur 5. PROFIL HI-stansmutter (Profil, Colly).

Användningsområde: 0,7 mm till 2 mm plåttjocklek
Särskilt lämplig för tunnväggiga plåtdelar
Gängstorlek: M5-M10
Höga klämkrafter i förbindelsen mellan mutter och plåt
Sätter sig inte i monterat tillstånd
Bred anliggningsyta, skär inte in i plåten

3 Pressmutter

Pressmutter fungerar på motsvarande sätt som stansmutter men monteras till skillnad från stansmutter i ett borrat eller stansat hål med normal tolerans. Pressmuttern deformerar plåten som låser mot muttern.

 

Figur 6. Principen för pressmutter (Emhart).

4 Nitmutter och blindnitmutter

Nitmutter och blindnitmutter är en enkel lösning för att få starka gängor i tunt material. Nitmuttern pressas eller slås mot en dyna och låses genom att kragas mot plåten.


 
Figur 7. Montering av nitmutter (C. Edgren).

Blindnitmutter monteras från en sida och sitter permanent fastnitade. De används för materialtjocklekar mellan 0,25 och 8,0 mm. Viktigt att tänka på är att nitmutterns gängade del är tillräckligt lång eftersom materialet i nitmuttern naturligt är relativt mjukt (ska kunna nitas). Detta för att undvika gängstripp av nitmuttergängan om monteringsmomentet tenderar till att bli aningen för högt eller monteringsfriktionen aningen för låg.

 

Figur 8. Montering av blindnitmutter(Böllhoff).

   

Figur 9. PROFIL RND Nitmutter, monterad i plåt och slutmonterad (Profil, Colly).


 
Figur 10. Monterad blindnitmutter och monterad komponent.

4 Presskruv

Presskruv kan användas vid monteringsfall som alternativ till svetsskruv. Skruven har på stammen närmast under skallen försetts med en axiellt räfflad del med något större diameter än skruvstammen. Räfflorna fungerar som låsning när skruven pressats in i plåtens hål. Presskruvar kan överföra större krafter än svetsskruvar och inget extra moment som svetsning behövs.
Lossvridningsmomentet är så högt att skruven kan ges full förspänning utan att huvudet roterar eftersom endast en mindre del av åtdragningsmomentet överförs i vridning. För tjockare plåtar är lossvridningsmomentet till och med högre än gängans vridhållfasthet. Presskruvar kan ha valfri ytbehandling.


 
Figur 11. Presskruv med axiellt räfflad del under skruvskallen.

5 Referenser

1. BULTEN BUFO® Pierce Nut, www.bulten.com
2. Shinjo, www.essve.se, www.arnold-shinjo.com
3. Böllhoff, www.boellhoff.de
4. PROFIL, www.profil-verbindungs-technik.de/se, www.collycomponents.se 
5. Emhart , www.emhartmedia.com
6. C. Edgren, www.c-edgren.se  

Uppdaterad 2020-01-02

Website administered by Jan Skogsmo, RISE IVF AB, Box 104, 431 22 Mölndal.
Tel. 010-228 46 98. E-mail jan.skogsmo@ri.se